Genieten op de Kagerplassen en het Braassemermeer

Kaag en Braassem is een gemeente vol met vaarten, plassen en meren. Varen, zwemmen en vissen, het kan er allemaal.

Kagerplassen
Centraal in de Randstad, tussen Noordwijk, Amsterdam en Leiden, vindt u watersportgebied de Kagerplassen. Aan de Kagerplassen liggen Buitenkaag en Kaageiland. Zodra u met het pontje overvaart naar Kaageiland, waant u zich in een andere wereld. Door de vele oude pandjes is het alsof de tijd heeft stilgestaan in dit unieke watersportdorpje. De Kagerplassen zijn een eldorado voor liefhebbers van zeilen, kanoën, roeien, waterskiën, schaatsen en vissen. In totaal zijn meer dan 150 open boten te huur. Hoewel de mogelijkheden voor watersportactiviteiten enorm zijn, ademt de Kaag rust uit door de prachtige vergezichten over water en weide. U kunt prinsheerlijk plaatsnemen op een van de terrassen. Verder zijn er diverse restaurants, een vaarschool, een speeltuin en overnachtingsmogelijkheden. Bij het pontveer staan in het seizoen zilveren fietsen die u gratis kunt gebruiken voor een fietstocht op het eiland.

Braassemmermeer
Een van de juweeltjes van Kaag en Braassem is het Braassemermeer. Dit meer heeft een wateroppervlak van 425 hectare en prachtige oeverlanden. Een fantastische plek om te varen. Het Braassemermeer is vooral bij zeilers populair, maar is tevens een belangrijke doorgaande (staande mast)route. In het gebied is op sommige plaatsen een vergunningsplicht voor motorvaart van toepassing. Specifieke informatie over watersport staat op de ANWB waterkaart ‘H’. Daarnaast kunt u de recreatiekaart van de gemeente Kaag en Braassem gebruiken, met vaarroutes en informatie over waterrecreatie in de gemeente.

Kanoroutes
Het waterrijke landschap van Kaag en Braassem leent zich uitstekend voor een kanotocht. Bij de VVV en bij kanoverhuurbedrijven zijn routebeschrijvingen verkrijgbaar, variërend in lengte van 15 tot 35 kilometer. Tot de routes behoren de route Rijn – Meije, route Kaag en Braassem, route Rijnland, route Braassem – Drecht en route De acht van de Aar.

Vaarplanner Groene Hart
De vaarplanner is een handig hulpmiddel om de omgeving per boot te verkennen. Hierop zijn niet alleen de vaarwegen in kaart gebracht, maar ook de toeristische topics. De Vaarplanner is gratis verkrijgbaar bij VVV-kantoren, jachthavens en het gemeentehuis.

Zwemmen en vissen
De waterkaart voor Kaag en Braassem is af te halen bij de gemeente. Hierop staan alle locaties voor recreatie aan, op en in het water. Langs de waterkant kunnen fietsers, wandelaars en sportvissers plezierig recreëren en in alle rust genieten van de ruimte.